In de clinic ‘Trainen met lactaat’ meten we je lactaat tijdens een duurtraining. De resultaten vertalen we in tips hoe je jouw duurtraining nog beter kunt uitvoeren. De clinic wordt twee keer gegeven. De eerste clinic is een duurtraining op de fiets. Het hardlopen is de focus van de tweede clinic.
Waarom de clinic ‘Trainen met lactaat’?
Het gebruik van lactaatgegevens tijdens trainingen wordt steeds populairder. De manier waarop de ‘de Noren’ lactaatmetingen gebruiken om hun trainingen bij te sturen en evalueren maakt veel mensen nieuwsgierig. In deze clinic maak je kennis met deze manier van meten, zie je wat jouw lactaatwaardes zijn en leer je wat deze waardes je te zeggen hebben.
Wat ga je leren in de clinic ‘Trainen met lactaat’?
De focus van de clinic is een duurtraining. Omdat deze simpelweg de basis is voor elke duursporter. Sterker nog, minstens 80 procent van je trainingsuren zouden moeten bestaan uit duurtraining. Daarom doen we in deze clinic een duurtraining, waarbij je lactaat, hartslag en intensiteit wordt gemeten. We observeren ook hoe je je training uitvoert. Aan het eind bespreken we wat gemeten en gezien hebben. Je krijgt inzicht in de waarde is van lactaatmetingen tijdens een training en hoe je die cijfers moet interpreteren. In context, dus samen met je hartslag, snelheid en wattage. Je krijgt concrete tips over de manier waarop jij nu je duurtraining doet, wat daar goed aan is en wat je kunt verbeteren
Deel 1: de praktijk
De clinic ‘Trainen met lactaat’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het doen van een duurtraining. Tijdens de fietsclinic doe je die op je eigen smarttrainer en fiets. Met de loopclinic doen we buiten een duurtraining op een ronde. Je doet de duurtraining op de manier en intensiteit waarop je deze normaal zelf doet. Met jouw eigen fietscomputer (fietsen) en jouw sporthorloge (lopen) meet jij je hartslag, wattage en snelheid. Bert Flier zal twee keer gedurende de sessie je lactaatwaardes bepalen. Al deze gegevens bespreken we in deel twee van de clinic.
Deel 2: de theorie
Na het praktijkgedeelte zullen we uitleggen wat het doel van een duurtraining is. Tijdens een low intensity training ontwikkel je aerobe systeem, verbeter je je vetverbranding, verhoog je het aantal aerobe enzymen en verbeter je de werking van je mitochondriën en verhoog je je capillarisatie. Dat betekent wel dat je je duurtraining goed moet uitvoeren. Als je daar alvast meer over wilt weten, lees dan de blog ‘Hoe verbeter ik mijn duurtraining’.
Op basis van de metingen en observaties van de duurtraining die je in deel 1 hebt gedaan leggen we de toegevoegde waarde uit van lactaatmetingen en krijg je feedback op jouw training.