skip to Main Content

Hoe kan je met STRYD je tijden optimaliseren?

Hoe kan je met STRYD je tijden optimaliseren? In deze blog lees je hoe ik de STRYD heb gebruikt om te testen welke schoen het snelst is. Binnen op de loopband, en buiten op de weg. Daarbij heb ik natuurlijk gebruik gemaakt van de STRYD, maar ook van hartslag en lactaatmeting. Spoiler alert: je kunt de STRYD helaas niet gebruiken om verschillende schoenen met elkaar te vergelijken. Waar je de STRYD wel heel goed voor kunt gebruiken, lees je in de conclusie.

Ter introductie: ik word niet gesponsord door STRYD. Alle schoenen, materialen en testapparatuur heb ik zelf aangeschaft. Deze blog is het resultaat van mijn onderzoek naar de toepasbaarheid van STRYD en andere meetapparatuur in het optimaliseren van training en wedstrijden.

Wat is de STRYD?

De STRYD is een vermogensmeter  ontworpen voor hardlopers. Het meet de geleverde inspanning in wattage, vergelijkbaar met hoe fietsers hun vermogen meten tijdens het fietsen. Hier zijn enkele manieren waarop het kan helpen bij het hardlopen:

Persoonlijk record marathon Stryd

  1. Objectieve prestatiemeting: In plaats van alleen te vertrouwen op snelheid of hartslag, biedt STRYD een objectieve maatstaf voor de inspanning die je levert. Dit kan helpen bij het doseren van je inspanningen tijdens trainingen en races.
  2. Efficiëntie verbeteren: Door vermogen te meten, kun je inzicht krijgen in de efficiëntie van je looptechniek. Dit kan leiden tot aanpassingen om je loopstijl te verbeteren en blessures te voorkomen.
  3. Hoogteaanpassing: STRYD houdt ook rekening met hoogteverschillen, waardoor het een handig hulpmiddel is bij het aanpassen van je inspanning aan verschillende terreinen en hoogtes.
  4. Pacing: Het stelt je in staat om je tempo beter te controleren tijdens wedstrijden door real-time informatie te bieden over de inspanning die je levert. Dat is vaak nauwkeuriger dan je hartslag of snelheid.

De geteste schoenen

In voorbereiding op de Two Rivers marathon van 2023 wilde ik weten welke schoen mij het snelst naar de finish zou brengen. Uit mijn schoenenkast heb ik vier kandidaat-paren geselecteerd. Als eerste de Nike VaporFly Next %2. De tweede schoen was de Under Armour Charged Engaged. Dat is een goedkope, basic schoen die ik gebruik om Berts bootcamp te geven. Deze schoen loopt intuïtief het minst fijn van alle schoenen: dit is de tegenhanger van de Nike. De Hoka Rincon is mijn oude wedstrijdschoen en de nummer drie in de test. Mijn favoriete trainingsschoen, de Hoka Clifton 8, is de vierde en laatste schoen die ik heb getest.

Test 1: 5x4km op de loopband

Hoe kan je met STRYD je tijden optimaliseren? Daarvoor ben ik gaan testen. De eerste keer binnen, op 3 februari 2023, op de loopband. Dat is een geijkte Technogym 700 Excite. Gedurende de test stond de loopband op 0,5% (simulatie tegenwind). Het protocol: 3km inlopen op 12km/u. Daarna 5 blokken van 4km op 15km/u. Tijdens de inspanning heb ik mijn wattage en hartslag gemeten. Tussen elk blok heb ik lactaat geprikt en van schoenen gewisseld. Dat betekende een pauze van 90-120sec. Na afloop heb ik nog 2 kilometer uitgelopen voor een totale afstand van 25km.

Hoe optimaliseer je je tijden met Stryd

Om het effect van vermoeidheid te testen, heb ik de Nikes zowel het eerste als het laatste blok aangehad. Daartussen respectievelijk de Under Armours, de Hoka Rincons, en de Hoka Cliftons.

In de onderstaande tabel zie je de resultaten.

Schoen Wattage HF Lactaat  ppm* ECOR**
Nike Vaporfly 336 134 1,0 169 1,034
Under Armour CA 333 137 0,9 169 1,025
Hoka Rincon 333 137 2,0 169 1,025
Hoka Clifton 330 139 1,6 169 1,015
Nike Vaporfly 333 137 1,3 171 1,025

*ppm: passen per minuut

**ECOR: Energy Cost of Running, calculated as Watt/kg divided by speed (meters per second)

Deze resultaten verbaasden me. Ik had verwacht dat ik op de Nike’s minder watts zou lopen voor dezelfde snelheid. Of dat ik op zijn minst verschillen zou zien in wattages tussen de schoenen. Wat deze data me vooral zeiden, was dat ik goed in orde begon te raken voor de marathon.

Test 2: 5x5km buiten

Om te testen of er verschil is tussen data op de loopband of data op de weg, heb ik test op 13 februari 2023 nogmaals gedaan. Nu op de weg, met nog iets langere blokken. De marathon kwam immers dichterbij;)

Het protocol: 3km inlopen op 12km/u. Daarna 5 blokken van 5km op 15km/u. De volgorde van de schoen was identiek als tijdens de eerste test. Tussen elk blok wisselde ik van schoenen prikte ik lactaat. Na afloop nog 2km uitlopen voor een totaal van 32km. Tot mijn grote spijt moet ik meedelen dat ik de lactaatdata kwijt ben. De andere data is gelukkig wel opgeslagen. Die zie je in de tabel hieronder.

Schoen Wattage en km/u HF PPM ECOR
Nike Vaporfly 355 (3.59/km) 139 170 1,088
Under Armour CA 344 (3.59/km) 141 168 1,054
Hoka Rincon 345 (3.59/km) 142 168 1,057
Hoka Clifton 345 (3.59/km) 143 170 1,057
Nike Vaporfly 375 (3.56/km) 141 170 1,135

Nu was ik nog verraster. In plaats van lagere wattages op de Nikes, gaf de STRYD juist hogere wattages aan. De hartslagen varieerden wel wat, maar die verschillen vallen binnen de bandbreedte van wat ik normaal op soortgelijke trainingen zie. Sterker nog, ik heb nauwelijks ‘hartslagdrift’, ook niet in het laatste blok dat ik loop met 20km tempo in de benen.

Conclusie: hoe kan je met Stryd je tijden optimaliseren?

Je kan zeker met de Stryd je tijden optimaliseren. Maar niet door de STRYD te gebruiken om te bepalen of de ene schoen sneller loopt dan de andere. Ik heb even gemaild met Hans van Megen, die samen met Ron van Dijk ‘het geheim van hardlopen’ hebben geschreven. Zijn antwoord:

“De onderzoeksvraag die je stelde kan niet met de Stryd beantwoord worden. Het vermogen wordt door Stryd namelijk berekend en niet gemeten. Die berekening an sich is overigens erg goed. In de berekening kan de invloed van de ondergrond en dus ook niet van schoenen worden meegenomen. Stryd bepaalt dus consequent het vermogen als ware je op een harde ondergrond aan het lopen. Loopsnelheid, hoogteverschillen en luchtweerstand (en luchtvochtigheid en temperatuur) worden goed gemeten en vertaald naar loopvermogen. In jouw onderzoek is snelheid dus de bepalende factor voor de vermogensberekening, maar de schoenen zijn in de algoritmen niet onderscheidend.”

Ik ben niet de enige die deze denkfout heeft gemaakt. Voor het fietsen kan je een wattagemeter prima gebruiken om efficiënties tussen verschillende set-ups te bepalen, omdat je daarbij het geproduceerde vermogen meet. Dat doet de Stryd dus niet: het algoritme berekent het vermogen op basis van een aantal aannames. Als je objectief wilt meten of de ene schoen sneller is dan de ander, dan zou ik dat doen met ademgasanalyse, zoals in dit artikel.

Zoals ik schreef in mijn driedelige blog (1) (2) (3) over de Two Rivers marathon, waardeer ik de STRYD om het algoritme dat eindtijden voorspelt voor wedstrijden. Essentieel is dat je dat algoritme voedt met representatieve data. Deze Grote Schoenentest heeft mij vooral geleerd dat je de trainingen of wedstrijden die je wilt gebruiken voor het maken van een goede eindtijdprognose moet lopen op de schoenen waarop je jouw doelwedstrijd wilt lopen. Op zoveel mogelijk dezelfde ondergrond. Dan kan je je STRYD gebruiken voor het maken een reëel raceplan.

PS Welke schoenen ik heb gekozen op basis van beide testen? De Nike Vaporflys. Niet op basis van de data in deze blog, maar op basis van gevoel;)

Back To Top