Voor wie is de inspanningstest?
Objectieve data en goede interpretatie is relevant voor zowel topsporters als beginners. Beginnende sporters denken dat een inspanningstest vooral voor serieuze sporters is. Dat is een misvatting. Om verantwoord te trainen, is het belangrijk jouw persoonlijke trainingszones te weten. Je krijgt ook inzicht in je belastbaarheid en advies over je trainingsopbouw. Zo voorkom je overtraindheid en overbelasting en vergroot je je sportplezier.
Bij de volgende inspanningstest kan je zo ook mooi zien wat je vooruitgang is geweest. Kortom, of je nu wielrenner bent, triatleet, Hyrox-atleet of hardloper, beginnend sporter of topper: een inspanningstest is voor iedereen die slimmer en beter wil trainen.
Hoe ziet de inspanningstest eruit?
Het protocol van onze inspanningstest is ingericht op duursporters. In tegenstelling tot de meeste inspanningstesten die een kort protocol hebben (1 tot 2,5 minuut per stap), werken we met een protocol van zes minuten per stap. Zo krijg je representatieve data voor je waardes tijdens langer durende inspanningen.
De fietstest doe je doe je op je eigen fiets. Die zetten we in de Tacx smarttrainer. Zo meten we je in de houding waarop je traint en racet. Dat zorgt ervoor dat de data niet worden verstoord door een andere houding. Na tien minuten infietsen start de test. Per zes minuten wordt het wattage met 25 Watt verhoogd, tot aan uitputting. Tijdens het fietsen meten we je wattage, hartslag, toerental, en lactaat. We meten zowel de wattagedata van de Tacx als van jouw vermogensmeter, zodat je thuis op de wattages traint van jouw eigen meter.
De hardlooptest doe je op een geijkte Technogym loopband. Na tien minuten inlopen wordt elke zes minuten de snelheid met één kilometer verhoogd, ook tot aan uitputting. Tijdens de test meten we je hartslag, snelheid, cadans, en lactaat. Als je met een Stryd loopt, dan meten we ook die gegevens en verwerken die in je testrapport.
Voor een inspanningstest reserveren we 75 minuten. De duur van de inspanningstest zelf is dertig tot vijfenveertig minuten.
Wanneer doe je een inspanningstest?
Een inspanningstest kan je op elk moment van het jaar afnemen. De eerste test doe je bij voorkeur aan het begin van je opbouw naar het wedstrijdseizoen. Zo weet je na je rustperiode vanwaar je start. Zo’n basistest na een rustperiode geeft ook inzicht in wat je ‘natuurlijke’ metabole profiel is. De tweede test doe je idealiter drie tot vier maanden later. Deze kan je vergelijken met je vorige test zodat je het effect van je trainingen kunt beoordelen. Het doel van trainen is immers om te verbeteren. Dat betekent dat je zones gaan schuiven.
Door regelmatig te testen krijg je inzicht in je prestatie-ontwikkeling en weet je dat je de juiste trainingsprikkels blijft geven. Daarom biedt 3in1Sports ook combinatiepakketten aan.
Loop je tegen een trainingsplateau op, of twijfel je na een ziekteperiode over je belastbaarheid? Ook dan kan een op lactaatmeting gebaseerde inspanningstest inzichtelijk maken wat er aan de hand is. En krijg je handvatten hoe je het best je trainingen weer kunt oppakken.
Wat levert het op?
Tijdens de inspanningstest voor het hardlopen meten we je lactaat, hartslag en snelheid. Voor een fietstest meten we je lactaat, hartslag en wattage. Die gegevens worden samengevat in een testrapport en trainingsadvies. Daarin vind je:
- je metabool profiel
- je hartslagzones
- je snelheidszones (lopen) en wattagezones (fietsen)
- je geadviseerde trainingsopbouw naar je piekwedstrijd.
Met dit rapport kan je zelf, of met je coach, je testresultaten doorvertalen naar je trainingsprogramma.
Je kunt ook 3in1Sports vragen je Persoonlijk Trainingsschema op stellen. Of meld je aan voor Personal Coaching.
Wat neem ik mee naar de inspanningstest?
Voor de fietstest neem je mee:
- je eigen fiets (bij voorkeur je wedstrijdfiets)
- zomerse fietskleding
- fietsschoenen
- hartslagband (als je die hebt)
- je Garmin of Wahoo (als je die hebt)
- twee handdoeken (één voor tijdens de test en één voor het douchen)
- optioneel: gevulde bidon
Voor de looptest neem je mee:
- je hardloopschoenen
- zomerse hardloopkleding
- hartslagband (als je die hebt)
- je sporthorloge (als je die hebt)
- twee handdoeken (één voor tijdens de test en één voor het douchen)
- optioneel: gevulde bidon
Waar doe ik de inspanningstest?
De inspanningstest is in Utrecht, in de testruimte van 3in1Sports. Die is gevestigd op Europalaan 2 in Utrecht en is makkelijk te bereiken met auto en OV. Als je met de auto komt, dan kan je parkeren achter het gebouw. Navigeer dan op Koningin Wilhelminalaan 8, waar de ingang van de parkeerplaats is.