skip to Main Content

Inspanningstest

Een inspanningstest (waarbij je kunt kiezen uit een hardlooptest of fietstest) is een steeds zwaarder wordende inspanning waarbij we je lactaat, hartslag, snelheid en wattage meten. De resultaten daarvan krijg je toegestuurd in een digitaal testrapport. Daarin staan jouw fysiologische sterktes en zwaktes, je trainingszones en je metabole profiel. Je krijgt ook advies voor de opbouw van je trainingen. Hier zie je hoe onze op lactaatmeting gebaseerde inspanningstest wordt vertaald naar een trainingsprogramma.

Waarom een inspanningstest?

Als hardloper, fietser, of triatleet probeer je met trainingen je prestaties te verbeteren. Maar wat is goed trainen? In welke zones train je het beste en in welke verhouding? Welke opbouw van trainingen is het meest optimaal voor jou? Als je wilt weten hoe jij de effectiviteit van je trainingen wilt verhogen, dan geeft de inspanningstest antwoord op al deze vragen. Na afloop bespreken we de resultaten met je. Zodat je direct aan de slag kunt met de resultaten. Je kunt ook ons vragen de resultaten door te vertalen naar een persoonlijk trainingsschema.
Inspanningstest met trainingsadvies

Voor wie is de inspanningstest?

Objectieve data en goede interpretatie is relevant voor zowel topsporters als beginners. Beginnende sporters denken dat een inspanningstest vooral voor serieuze sporters is. Dat is een misvatting. Om verantwoord te trainen, is het belangrijk jouw persoonlijke trainingszones te weten. Je krijgt ook inzicht in je belastbaarheid en advies over je trainingsopbouw. Zo voorkom je overtraindheid en overbelasting en vergroot je je sportplezier.

Bij de volgende inspanningstest kan je zo ook mooi zien wat je vooruitgang is geweest. Kortom, of je nu wielrenner bent, triatleet of hardloper, beginnend sporter of topper: een inspanningstest is voor iedereen die slimmer en beter wil trainen.

Hoe ziet de inspanningstest eruit?

Het protocol van onze inspanningstest is ingericht op duursporters. In tegenstelling tot de meeste inspanningstesten die een kort protocol hebben (1 tot 2,5 minuut per stap), werken we met een protocol van zes minuten per stap. Zo krijg je representatieve data voor je waardes tijdens langer durende inspanningen.

De fietstest doe je doe je op je eigen fiets. Die zetten we in de Tacx smarttrainer. Zo meten we je in de houding waarop je traint en racet. Dat zorgt ervoor dat de data niet worden verstoord door een andere houding. Na tien minuten infietsen start de test. Per zes minuten wordt het wattage met 25 Watt verhoogd, tot aan uitputting. Tijdens het fietsen meten we je wattage, hartslag, toerental, en lactaat. We meten zowel de wattagedata van de Tacx als van jouw vermogensmeter, zodat je thuis op de wattages traint van jouw eigen meter.

De hardlooptest doe je op een geijkte Technogym loopband. Na tien minuten inlopen wordt elke zes minuten de snelheid met één kilometer verhoogd, ook tot aan uitputting. Tijdens de test meten we je hartslag, snelheid, cadans, en lactaat. Als je met een Stryd loopt, dan meten we ook die gegevens en verwerken die in je testrapport.

Voor een inspanningstest reserveren we 75 minuten. De duur van de inspanningstest zelf is dertig tot vijfenveertig minuten.

Wanneer doe je een inspanningstest?

Een inspanningstest kan je op elk moment van het jaar afnemen. De eerste test doe je bij voorkeur aan het begin van je opbouw naar het wedstrijdseizoen. Zo weet je na je rustperiode vanwaar je start. Zo’n basistest na een rustperiode geeft ook inzicht in wat je ‘natuurlijke’ metabole profiel is. De tweede test doe je idealiter drie tot vier maanden later. Deze kan je vergelijken met je vorige test zodat je het effect van je trainingen kunt beoordelen. Het doel van trainen is immers om te verbeteren. Dat betekent dat je zones gaan schuiven.

Door regelmatig te testen krijg je inzicht in je prestatie-ontwikkeling en weet je dat je de juiste trainingsprikkels blijft geven. Daarom biedt 3in1Sports ook combinatiepakketten aan.

Loop je tegen een trainingsplateau op, of twijfel je na een ziekteperiode over je belastbaarheid? Ook dan kan een op lactaatmeting gebaseerde inspanningstest inzichtelijk maken wat er aan de hand is. En krijg je handvatten hoe je het best je trainingen weer kunt oppakken.

Wat levert het op?

Tijdens de inspanningstest voor het hardlopen meten we je lactaat, hartslag en snelheid. Voor een fietstest meten we je lactaat, hartslag en wattage. Die gegevens worden samengevat in een testrapport en trainingsadvies. Daarin vind je:

 • je metabool profiel
 • je hartslagzones
 • je snelheidszones (lopen) en wattagezones (fietsen)
 • je geadviseerde trainingsopbouw naar je piekwedstrijd.

Met dit rapport kan je zelf, of met je coach, je testresultaten doorvertalen naar je trainingsprogramma.

Je kunt ook 3in1Sports vragen je Persoonlijk Trainingsschema op stellen. Of meld je aan voor Personal Coaching.

Wat neem ik mee naar de inspanningstest?

Voor de fietstest neem je mee:

 • je eigen fiets (bij voorkeur je wedstrijdfiets)
 • zomerse fietskleding
 • fietsschoenen
 • hartslagband (als je die hebt)
 • je Garmin of Wahoo (als je die hebt)
 • twee handdoeken (één voor tijdens de test en één voor het douchen)
 • optioneel: gevulde bidon

Voor de looptest neem je mee:

 • je hardloopschoenen
 • zomerse hardloopkleding
 • hartslagband (als je die hebt)
 • je sporthorloge (als je die hebt)
 • twee handdoeken (één voor tijdens de test en één voor het douchen)
 • optioneel: gevulde bidon

Waar doe ik de inspanningstest?

De inspanningstest is in Utrecht, in de testruimte van 3in1Sports. Die is gevestigd op Europalaan 2 in Utrecht en is makkelijk te bereiken met auto en OV. Je kunt voor de deur gratis parkeren.

Enkele test

149
 • lactaatmeting (naar keuze fietsen of hardlopen)
 • Digitaal testrapport met prestatie-ontwikkeling en trainingsadvies
calendar Maak afspraak

2 testen

298
279
 • 2 testen (naar keuze fietsen of hardlopen)
 • Digitaal testrapport met prestatie-ontwikkeling en trainingsadvies
calendar Maak afspraak

3 testen

447
399
 • 3 testen (naar keuze fietsen of hardlopen)
 • Digitaal testrapport met prestatie-ontwikkeling en trainingsadvies
calendar Maak afspraak

Andere diensten

Trainer Bert Flier

Personal coaching

Bij Personal Coaching word je één op één door Bert Flier begeleid en heb je toegang tot alle kennis van 3in1Sports

Lees meer...

calendar Maak afspraak
Notitieblok, Pen En Laptop

Coachgesprek

Heb je een trainingsinhoudelijke vraag die je graag één op één wilt bespreken met een expert? Boek dan een coachgesprek.

Lees meer...

calendar Maak afspraak
Run In The Morning

Trainingsschema

Na de intake en inspanningstest schrijven wij jouw trainingsschema van minimaal 12 en maximaal 20 weken.

Lees meer...

calendar Maak afspraak
Back To Top