skip to Main Content

Ga met 3in1Sports op hoogtestage in Ethiopië!

In 2020 organiseert 3in1Sports haar eerste hoogtestage in Ethiopië. Je verblijft in het op 1900 meter hoogte gelegen Debre Zeit, dezelfde hoogte als Sankt Moritz en Font Romeu. De stage richt zich op triatleten en hardlopers die zich op hoogte willen voorbereiden op het wedstrijdseizoen. De stage duurt twee weken: lang genoeg om je te kunnen aanpassen aan de hoogte en kort genoeg om in te passen in je agenda.

Naast het trainen krijg je de gelegenheid de Ethiopische cultuur te ontdekken en in contact te komen met de lokale bevolking. Onderdeel van het programma is een bezoek aan Yaya Village, waar Haile Gebreselassie de eigenaar van is en je toplopers als Derartu Tulu, Tirunesh Dibaba, Feyisa Lilesa, Mo Farah en Bashi Abdi live aan het werk kunt zien.

Informatieavond hoogtestage Ethiopië 2020 – op datum in locatie organiseert 3in1Sports een informatieavond over de hoogtestage in Ethiopië. Bert Flier vertelt je tijdens deze bijeenkomst alle ins en outs over de stage.

1900 meter

De hoogtestage vindt plaats in Debre Zeit op 1900 meter hoogte, dezelfde hoogte als de bekende oorden Font Romeu en Sankt Moritz. De temperatuur is het hele jaar tussen 10 en 15 graden in de ochtend en 25 tot 30 graden overdag.

Data

Start: zondag 16 februari
Finish: zondag 1 maart 2020.

De stage gaat door wanneer uiterlijk 31 oktober 2019 minstens tien inschrijvingen zijn ontvangen.

Accomodatie

Je verblijft in een huisje op Markan Lodge. Op de compound is een tennisbaan en zwembad, ligweide en cafetaria. De huisjes beschikken over een eigen douche & toilet.

Unieke ervaring

Ethiopië inspireert en confronteert. Fysiek heb je te maken met de uitdagingen van de hoogte, temperatuur, ondergrond en heuvels. Je zult ook worden geconfronteerd met mensen in kansarme situaties en het gebrek aan vanzelfsprekende zaken als 24/7 wifi en elektriciteit.

Ethiopië en Debre Zeit

Debre Zeit ligt 45 kilometer onder Addis Ababa en is in Ethiopië de meest geschikte plek voor triatleten om op hoogtestage te gaan. De temperatuur is het hele jaar tussen 10 en 15 graden in de ochtend en 25 tot 30 graden overdag. Er is een Olympisch openluchtzwembad (50x25m) en je kunt in Babogaya Lake zwemmen in buitenwater. De mogelijkheden om te lopen zijn eindeloos. Je kunt er vlak lopen en in de heuvels, kiezen uit asfalt, gravel en gras als ondergrond en schitterende trailruns maken tot hoogtes van 3000 meter. Vanwege de veiligheid en zullen we voor het fietsen gebruik maken van twee op-en-neer lopende asfaltwegen en daarnaast de smart trainer gebruiken. Een van die wegen gaat trouwens door de 3000 meter-grens!

Ethiopië inspireert en confronteert. Fysiek heb je te maken met de uitdagingen van de hoogte, temperatuur, ondergrond en heuvels: een training in Ethiopië kan, bij dezelfde intensiteit als in Nederland, een 10 tot 20 slagen hogere hartslag opleveren. Het inspireert om te zien met welk gemak de lokale lopers lopen en hoe Ethiopiërs omgaan met omstandigheden die voor Nederlanders ondenkbaar zijn. Je zult ook worden geconfronteerd met mensen in kansarme situaties en het gebrek aan vanzelfsprekende zaken als 24/7 wifi en elektriciteit.

Doelgroep

Of je je nu voorbereidt op een 1/8 of een hele triathlon, op een 3 kilometer op de baan of een marathon: in principe heeft iedereen baat bij een hoogtestage. We adviseren voorafgaand aan de stage een periode van vier weken minstens 8 uur per week te trainen. De ervaring leert dat, om met de groep mee te kunnen en überhaupt aan trainen toe te komen in deze omstandigheden, je een tien kilometer in 50 minuten of sneller moet kunnen doen en twee uur lang een gemiddelde van minstens 30km/u kunnen fietsen.

Trainen op hoogte

Na aankomst zullen we een aantal dagen rustig opstarten om je lichaam te laten wennen aan de hoogte, temperatuur en omstandigheden. Dat geeft je lichaam de tijd om extra erythropoietine (EPO) aan te maken, het hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen regelt. Je zult merken dat je hartslag bij eenzelfde inspanning lager wordt en je je comfortabeler gaat voelen tijdens de trainingen.

De productie van EPO piekt na 25 tot 30 dagen piekt en stabiliseert vervolgens. Een periode tussen de vier en dertig dagen zal leiden tot fysiologische aanpassingen die leiden tot een hogere zuurstofopname. Om na 30 dagen de EPO-productie te verhogen zal je je trainingsprikkel moeten veranderen – bijvoorbeeld door je intensiteit te verhogen, nog hoger te gaan trainen, of even terug naar zeeniveau en vervolgens weer terug op hoogte.

Het is verstandig om vier weken voor vertrek je bloed te laten controleren en, indien nodig, je ijzervoorraden aan te vullen. Dat helpt je lichaam om makkelijker extra rode bloedcellen aan te maken.

Locatie en accommodatie

Je verblijft in een huisje op Markan Lodge. Op de compound is een tennisbaan en zwembad, ligweide en cafetaria. Je hebt de keus uit acht huisjes, die ruim zijn opgezet, een eigen douche en toilet hebben en twee twee-persoonskamers. Er is Wifi op de compound, maar houd er rekening mee dat die niet altijd werkt. Gezien de indeling heb je de keuze uit twee, drie of vier personen per huisje.

De accommodatie ligt op vier kilometer van het centrum van Debre Zeit en het zwembad, vlakbij Babogaya Lake. Voor de looptrainingen kan je vanuit hier alle kanten op.

Het ontbijt, lunch en diner en onbeperkt water zijn inbegrepen bij de prijs. Snacks en drankjes zijn niet inbegrepen.

Begeleiding, aantal deelnemers

De stage staat onder leiding van Bert Flier, die sinds 2016 in Debre Zeit woont en werkt. De viervoudig Nederlands kampioen is sinds 2011 werkzaam als triathlon coach en heeft 30 jaar ervaring als atleet. Hij heeft ruime ervaring in het trainen op hoogte en kent de trainingsmogelijkheden in de omgeving.

Start: zondag 16 februari
Finish: zondag 1 maart 2020.

De stage gaat door wanneer uiterlijk 31 oktober 2019 minstens tien inschrijvingen zijn ontvangen.

Reis, visa en transfers

Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je vlucht en visum. Een retourticket begint bij € 450 (bijvoorbeeld Turkish Airlines vanuit Amsterdam of Ethiopian Airlines vanuit Brussel). Dat is inclusief twee koffers van 23kg per stuk en exclusief fietskoffer (€ 80 per enkele reis). Veel vluchten vertrekken in de avond en komen tussen 6 en 7 uur in de ochtend aan.

Bij aankomst op Addis Ababa dien je een toeristenvisum aan te schaffen ($ 50).

3in1Sports organiseert de transfers vanaf Bole Airport in Addis Ababa naar Debre Zeit en weer terug. Hieronder de tijden waarop de transfers gepland staan.

Zondag 16 februari 2020: 9 uur (AM) – (vertrek vanuit Bole Airport)
Zondag 1 maart 2020: 6 PM (vertrek vanuit Debre Zeit)

Mocht je op andere tijden aankomen of vertrekken, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van vervoer van en naar Debre Zeit.

Kosten Ethiopië stage

2 persoons kamer:                       € 1499 (pp)
3/4/5 persoons kamer:               € 1249 (pp)

Inbegrepen in de prijs:

 • Transfers Bole Airport – Debre Zeit (vice versa)
 • Verblijf op basis van volpension
 • Begeleiding

Niet inbegrepen:

 • Vlucht Nederland – Addis Ababa
 • Kosten fietskoffer (fietshuur niet mogelijk)
 • Kosten visa
 • Drankjes en tussendoortjes

Inschrijven hoogtestage Ethiopië

Inschrijven doe je door het inschrijfformulier in te vullen. Na ontvangst ontvang je per mail de bevestiging van je aanmelding en de factuur. Je inschrijving is definitief na ontvangst van je betaling.

Deelname o.b.v. first come first served. Inschrijving is definitief nadat betaling is ontvangen. Deelnemers dienen zelf zorg te dragen voor vervoer en reisverzekering. Indien een deelnemer uiterlijk 90 dagen voor vertrek annuleert, zal 50% van het totaalbedrag worden teruggestort. Bij annulering tussen 90 en 45 dagen voor vertrek zal 25% van het totaalbedrag worden teruggestort. Bij annuleringen binnen 45 dagen voor vertrek zal geen restitutie plaats vinden.

  Naam:

  Adres:

  E-mail:

  Telefoonnummer:

  Kamer:

  Voorkeur kamergenoot:

  Dieetwensen / opmerkingen / vragen:

  Back To Top